Budva

simbol Budve

Budva nosi titulu kraljice crnogorskog turizma. A kako i ne bi, zahvaljujući prirodnim ljepotama, bogatom ponudom hotela i privatnog smještaja, uzavrelom noćnom životu tokom ljetnje sezone i miru van sezone. Slogan Whild beauty (divlja ljepota) sve govori. Tokom proteklih godina Budva je bila najpopularnija turistička destinacija u Crnoj Gori. Ovoj popularnosi je doprinela i čuvena TV serija “Budva na pjenu od mora”.

Budva je čuvena po Starom gradu. Kamene kuće i crkve, uske ulice i mali zeleni đardini (giardino – ita. bašta) opasani bedemima sa svih strana čine Budvu tipičnim srednjevekovnim primorskim gradom unutar koga se danas odvija živa turistička ponuda. Šetajući njenim ulicama otkrićete restorane sa raznovrsnim nacionalnim i internacionalnim specijalitetima; suvenirnice, ekskuzivne butike, parfimerije, zlatare… jednom rečju, za svakoga ponešto.

Budva - pogled na ostrvo Sv. Nikola

Ispred Budve je ostrvo Sveti Nikola, najveće na Crnogorskom primorju. Do ostrva Sveti Nikola možete doći taxi brodom, ali i plivajući, ukoliko ste avanturista. Na ostrvskim plažama uživaćete u mirisu Mediterana, plavetnilu mora i toplim zracima sunca, a tu je i restoran koji nudi svježe morske specijalitete.

Budva tokom čitave godine ima ustaljene kulturne događaje: muzičke, filmske, književne i dječije festivale, ali i fešte pod maskama, ribarske fešte, fešte na plažama, pozorišne predstave, koncerte, izložbe… Dva najpoznatija festivala koja se održavaju svake godine u kontinuitetu su pozorišni “Grad Teatar Budva” (od sredine juna do kraja septembra) i muzički festival “Sun Dance” na Jazu.

simbol Budve - dve ribe

Simbol Budve, koji ćete sigurno opaziti, čine dvije stilizovane ribe, okrenute jedna drugoj repovima. Zbog čega? Evo malo istorije… Prema legendi Budvu je osnovao Kadmo, sin feničanskog kralja. Bio je prognan iz Tebe, te je sa svojom ženom Harmonijom na volovskoj zaprezi stigao do mjesta na kome se danas nalazi Budva. Od grčke riječi “Bous” (bous – grč. vo) nastalo je ime grada. Kadmo je bio proklet da će se pretvoriti u aždaju, pa je zbog toga riješio da se sa ženom baci u jadransko more. U tom trenutku su se pretvorili u dvije ribe, koje su i danas simbol ovog grada.

Katun Reževići, u kojem se nalazi restoran Giradino, pripada Opštini Budva, i udaljen je od Budve desetak kilometara, tj. desetak minuta lagane vožnje.

Još slika…